Nizkotemperaturna tehnična plastika

PVC plastika

Veliko pozornosti se posveča visokotemperaturnim različicam plastičnih materialov, ki se dobro izkažejo v najzahtevnejših razmerah, posledično pa se uporabljajo celo v letalski industriji in drugih zahtevnih panogah. Takšne plastike so posebej impresivne zato, ker od plastičnih materialov običajno ne pričakujemo dobrih lastnosti zunaj dokaj ozkega razpona temperatur. A upoštevati moramo, da enako velja tudi na spodnjem koncu tega razpona – mnoge plastike pokažejo določene pomanjkljivosti že hitro po tem, ko se temperatura spusti pod ledišče, tako da posebej koristen segment ponudbe predstavlja tudi nizkotemperaturna plastika.

Na tem področju izstopa ABS plastika, ki je vsestransko uporabna za različne vrste izdelkov, ki morajo biti odporni na nizke temperature. V takšnih razmerah PVC plastika in druge običajne izbire ne pridejo v poštev – postanejo krhke in šibke, torej neprimerne za večino izdelkov, ki so izpostavljeni mehanskim obremenitvam. PVC plastika na primer zelo hitro pokaže svoje pomanjkljivosti, že pri temperaturi -15 stopinj Celzija.

ABS plastika pa se s temi temperaturami brez težav kosa. Pravzaprav zdrži še bistveno hujši mraz, vse do temperature okoli -50 stopinj Celzija. V tem razponu ostaja zelo žilava in toga, kot nalašč torej za izdelavo ohišij in drugih elementov, ki morajo zagotavljati dobro zaščito v mrzlih razmerah. Material je zelo dobro odporen na mehanske obremenitve, tudi na praske in udarce, ter ima visoko dimenzijsko stabilnost. Res pa je, da je le deloma odporna na kemične dejavnike in vremenske vplive, pri čemer se na primer PVC plastika veliko bolje izkaže.

Vseeno je ABS plastika nadvse uporabna in tudi uporabljana za izdelavo elementov, ki se morajo brezkompromisno boriti z nizkimi temperaturami. V takšnih razmerah le redkokatera plastika zmore prenašati večje obremenitve, zato je ABS plastika pogosto celo edina smiselna izbira. Sicer so na voljo še nekatere alternative, katerih temperaturni razpon sega daleč pod ničlo, na primer PS in SAN plastike.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.