Kako deluje toplotna črpalka

toplotne črpalkeStroški za ogrevanje na kurilno olje ali plin so iz leta v leto višji. Ljudje vse bolj iščejo alternativne vire ogrevanja, s katerimi bi zadostili potrebi tako po učinkovitosti kot ekonomičnosti. Toplotne črpalke so v zadnjih letih doživele izreden tehnološki razvoj in popularnost, zato dejstvo, da se njihova uporaba hitro širi, ni presenetljivo. S svojo učinkovitostjo so številne zadovoljne uporabnike prepričale, da je bila naložba vredna svojega denarja.

V osnovi lahko, glede na vir iz katerega toplotne črpalke zajemajo toplotno energijo, ločimo tri tipe toplotnih črpalk, in sicer toplotna črpalka voda-voda, zemlja-voda in zrak-voda. Mnogi se sprašujejo kako deluje toplotna črpalka in najbolj preprosta in splošna razlaga pravi, da deluje na podoben princip kot hladilnik. Hladilnik iz svojega notranjega prostora odjema toploto in jo odvaja v okoliški zrak, toplotna črpalka pa opravlja obratni proces. Naprava črpa toploto iz okolice (iz vode, zemlje ali zraka) in jo nato uporabi za ogrevanje prostora, ki ima nižjo temperaturo kot je temperatura okolice. S pomočjo dodatne energije proizvedene s strani toplotne črpalke, se lahko toplota dvigne na potrebno raven, da segreje naš dom, pisarno ali objekt. Toplotne črpalke se lahko uporabljajo tudi za hlajenje – toplota se v tem oziru prenese v nasprotno smer (iz porabnika, ki se hladi, v okolje z višjo temperaturo).

Sicer imajo vsi tipi toplotnih črpalk podobne lastnosti, kot tudi bolj kot ne enake prednosti, vendar je, poleg velikih razlik v ceni, pomembno predvsem to, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom kakšna toplotna črpalka (zrak-voda, zemlja-voda, voda-voda) bi bila najprimernejša za vaš dom.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.